Claudicatio intermittens

Wat is claudicatio?

Bij Claudicatio Intermittens wordt door een vernauwing van de bloedvaten in het been te weinig zuurstofrijk bloed naar de spieren gevoerd. Tijdens inspanning, zoals wandelen, ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het gevolg hiervan is kramp en daardoor pijn.

De pijn zit meestal in de kuit maar kan ook voorkomen in de bovenbenen of de bilspieren. Dit is afhankelijk op welke plaats de vernauwing zich bevindt. In de volksmond wordt Claudicatio Intermittens ook wel “etalagebenen” genoemd.

Hoe wordt er behandeld?

De eerste keus voor de behandeling van etalagebenen is looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. In principe zal men pas een chirurgische ingreep krijgen wanneer looptherapie niet tot voldoende resultaat leidt of bij een acute verstopping van een slagader.

Het doel van de looptraining is onder begeleiding het optimaliseren van het looppatroon, verbetering van de loopafstand en afname van pijn tijdens het lopen. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Claudicationet

Onze therapeut Pauline is aangesloten bij het Claudicationet.