Cognitieve training

Hoofdpijn, spierpijn, rugklachten, bijna iedereen herkent het: pijn of ongemak dat vanzelf over gaat. Maar wat als de klachten zich niet herstellen en medische zorg verder geen uitkomst biedt? Chronische pijn, vermoeidheid en stress zijn klachten die veel mensen dagelijks ervaren.  Deze klachten kunnen uw leven gaan beheersen en u in uw bewegingsvrijheid belemmeren. U vermijdt bijvoorbeeld zoveel mogelijk handelingen en activiteiten die de symptomen lijken op te roepen of te verergeren.

Door cognitieve training leert u op een andere manier naar uw ziekte of beperking te kijken en er op een constructieve wijze mee om te gaan. Uitgangspunt hierbij is dat gedachten, gevoel en gedrag onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar onderling beïnvloeden.

Hoe werkt cognitieve training?

De manier waarop en wat u denkt – tegen uzelf zegt – bepaalt hoe u zich voelt en hoe u zich gedraagt.

Een voorbeeld: u heeft tijdens uw werk al enige tijd last van chronische pijn. Na een bezoek aan uw huisarts en verschillende onderzoeken hoort u dat de pijn het gevolg is van artrose. De arts verwijst u naar onze praktijk maar u bent ervan overtuigd uw werk niet meer (goed) te kunnen uitvoeren.

Wat kunnen wij in zo’n situatie voor u betekenen?

Met cognitieve training richt u zich primair op het veranderen van gedachten die irrationeel of niet-helpend zijn, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe, positieve gevoelens en gedragingen.

Als u bijvoorbeeld door aanhoudende pijn denkt uw werk niet meer te kunnen doen, bekijken we samen met u uw klachten, (werk)situatie, mogelijke oplossingen en behandelmethoden.

U leert onder begeleiding van een fysiotherapeut naar uw lichaam te luisteren, aan herstel te werken en, zoveel mogelijk, pijnloos te bewegen. Door oefeningen te doen die u fysiek langzaam maar zeker zwaarder belasten, helpen wij u stap voor stap nagenoeg zonder pijn te functioneren.

Wat willen we bereiken?

Het doel van cognitieve training is dat u zich bewust wordt van niet-helpende gedachten en nagaat of ze kloppen of niet. Samen met uw fysiotherapeut onderzoekt u welke gedachten rond uw ziekte of beperking u helpen. En welke u belemmeren, onnodige stress en vervelende gevoelens opleveren om deze vervolgens positief te beïnvloeden. Hierbij wordt gekeken naar uw doelen, mogelijkheden en naar praktische handvatten die uw dagelijks leven ondersteunen en verrijken.

Denkt u dat wij u door cognitieve training kunnen helpen of heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op.