COPD

Mensen met COPD hebben vaak last van ademtekort, benauwdheid en hoestbuien. Dit komt omdat de longen niet voor de volle 100% voor een goede ademhaling kunnen zorgen. Kortademigheid is erg vervelend en treedt  vaak op tijdens  de momenten dat mensen actief worden. Een logische reactie daarop is dat er minder bewogen wordt. Minder bewegen geeft immers minder fysieke ongemakken.

Bij de meeste mensen is met name de eerste stap, het in beweging komen, vaak de lastigste. Maar zeker voor deze mensen is het belangrijk om de voordelen van beweging in het achterhoofd te houden. Beweging zorgt voor betere ademhalingsspieren, een grotere longinhoud en heeft een positief effect op uw uithoudingsvermogen. Bovendien krijgt u door regelmatig te bewegen meer energie. Hierdoor kunt u zich weer volledig richten op uw hobby en bent u prettiger gezelschap voor vrienden.

Mensen met COPD worden vaak door de huisarts doorgestuurd naar de fysiotherapeut. In samenspraak met u wordt een trainingsschema opgesteld met als doel om u aan het bewegen te krijgen. Het streven is dat u in de loop van de tijd nagenoeg elke dag minimaal een half uur in beweging bent. Het gaat hier niet om intensief sporten, maar voornamelijk om ontspannen bezigheden als wandelen, fietsen en eventueel zwemmen. In de trainingsgroep kunt u aan de slag met uw persoonlijke beweegplan.